Egyéb

Hogyan válasszunk függönyt!

Hogyan válasszunk függönyt!

 

A Flórafüggönywebáruház segítséget nyújt minden olyan kedves vásárlónak, akinek kérdése lenne ezzel kapcsolatban és tanácsokkal, ötletekkel segít a helyes döntést meghozni!

Először is tisztázzuk mi is az a függöny és mire jó?

A függöny egy olyan lepel, amit a szoba díszítésére használnak, illetve az ablak elsötétítésére szolgál.

Két csoportja van:

 • fényáteresztő függöny

– Organza

– Voile

– Batiszt

– Jacquard

– Sable

–     Sötétítő  / dekor / függöny

– Black out

– Dim out

– Szatén

– Taft

 

Mire jó a függöny?

Dekorálja az ablakot, ezáltal díszíti a helységet, ami otthonosabbá teszi a lakást

Árnyékolhat vagy sötétíthet

Térelválasztásra is lehet használni

Az ablak előtti függöny segít távol tartani a kintről kíváncsiskodó szemeket

Színek, minták:

Napos helységekben ajánlatos a hideg színekkel játszani, illetve az északi fekvésű szobákat ajánlatos meleg színekkel barátságossá tenni

A fényáteresztő függönyök megváltoztatják a bejövő fény színét így a függöny választáskor figyeljünk a színekre

A kicsi helyiségek ablakához világos, apró mintás anyagot válassz, míg a nagy terekhez a nagyobb minták passzolnak jobban

Az alacsony belmagasságot vizuálisan megnyújtja a függőlegesen futó minta

Ha magasítani szeretné a szobát, döntsön a földig érő függöny mellett, ha növelné a teret, akkor pedig minél szélesebb legyen a függönyözött felület. A függöny hosszának megállapításakor vegye figyelembe a helyiség funkcióját is, és a különböző „akadályokat”, mint a radiátorok, vagy az ablak alatt lévő bútorok.

Függönyök helységek szerint:

 • Hálószobai függönyök
 • Gyerekszobai függönyök
 • Konyhai függönyök
 • Nappali függönyök

Hálószobai függönyök:

A hálószobában bensőséges hangulatot teremtenek a lágyan omló függönyök, melyek akár földig érhetnek, vagy akár földre is omolhatnak. Ezek kiegészítőjeként válasszon a helyiség stílusához illő színű és mintázatú sötétítőt, mely a fényzárásról gondoskodik.

       -Gyerekszobai függönyök:

A gyerekszoba a lakás legvidámabb helyisége, és jó, ha a függönyök is tükrözik azt a fantáziadús mesevilágot, amely a gyermekek képzeletében él. Erről különböző mesehősök, járművek vagy épp virágminták gondoskodnak. Akárcsak a hálószobában, itt is fontos a barátságos hangulat megteremtése.

                               -Konyhai függönyök: / Vitrázs függöny /

A konyhába ideális megoldás a rövid kávéházi függöny. A kávéházi vagy vitrázs függönnyel az ablak felső, valamint alsó részét is díszítheti. A konyhában általában nincs szükség sötétítő függönyre, ugyanis itt az ablakok kisebbek, és kevésbé fontos a sötétítő funkció.

        -Nappali függönyök:

A család ideje legnagyobb részét a nappaliban tölti, és rendszerint itt fogadja a vendégeket is, ezért a nappali függönyöknek az a feladatuk, hogy elegáns megjelenést kölcsönözzenek a helyiségnek. Fontos, hogy a függönyök illeszkedjenek a szoba többi berendezési tárgyához, ezért a legjobb, ha diszkrét mintázattal ellátott, pasztellszínű anyagot választ. A sötétítő esetében az sem probléma, ha nem 100%-osan fényzáró, ugyanis itt a sötétítőnek inkább csak dekorációs szerepe van. Hogy még elegánsabbá tegye a helyiség megjelenését, válasszon földig függönyöket, és díszítse ezeket különböző függönyékszerekkel!

További szempontok, amelyeket érdemes figyelembe vennie a függönyök kiválasztásánál, az a lakás stílusa, illetve a lakásban uralkodó színek. Választhat például élénkebb színeket, ha a bútorok színe világos, vagy pasztellszíneket, ha a bútorok sötétek. Ugyancsak a bútorok függvényében választhatja meg a függönyök stílusát is: klasszikus bútorokhoz elegáns függönyök illenek, míg modern bútorokhoz párosíthat akár újszerű stílusú függönyt is.

A legfontosabb azonban az, hogy Önnek mi tetszik. Olyan fényáteresztő és sötétítő függönyt válasszon, amelyik Önnek tetszik, és ami lakását igazi otthonná varázsolja majd. Ha pedig megunná, időnként akár le is cserélheti a függönyöket, hogy felfrissítse otthonát.

 

Tisztítás:

A pamutanyagú függönyök tartóssága rövidebb, mint a szintetikus, főleg a poliészter szálúaké. A felfüggesztésnél fontos, hogy a csipeszek, karikák ne roncsolják a szálakat. Ha géppel mossuk a függönyt, más kelmékkel ne rakjuk össze, mert megtörik, szöszösödik az anyag. A mosást hideg vízzel kezdjük. A hőmérséklet csak 40 °C- os legyen, mert a magasabb hőfok tartós törést okoz. Szintetikus öblítőszert használjunk, a pamuthoz öntsünk keményítőt. A pamutfüggönyöket szárítani és esetenként vasalni kell, a szintetikus függönyöket viszont azonnal a helyükre függeszthetjük.

 

Függöny pontos mérése:

 •  Ne az ablak szélességét vegyük figyelembe, hanem mindig a karnis, illetve függönysín szélességét.
  •    Minden anyag vásárlásánál a szélesség minimum kétszeresével tervezzünk, különben nem mutat jól az összkép. A sötétítőnek behúzott állapotban is redőzöttnek kell lennie.
  •    A karnis rudat úgy szerelünk fel, hogy legalább 15-30 cm-rel szélesebb legyen (díszítő elemek nélkül) az ablaknál mindkét irányba, így a függöny nem takarja el az ablakot. Érdemes 12 cm-rel magasabbra felszerelni, az ablak felső szélénél.
  •    Az ablak belső peremeitől mérjük a vitrázs függönyök esetében.
  A függöny magasságának kiszámítása
  •    A függöny magasságát többféleképpen mérhetjük az igénynek megfelelően: párkányig, ablak alsó pereménél lentebb, vagy a padlóig.
  •    Érdemes legalább három helyen mérni és a legkisebbet válasszuk, mert előfordulhat, hogy a párkány, a karnis vagy a padló nem teljesen párhuzamos egymással.
  •    Amennyiben nincs párkányunk, vagy a karnisrúd a párkánytól beljebb esik, akkor az ablak agy párkány alsó széléig mért értékhez adjunk 15-20 cm-t

Most, hogy már tudja, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennie új függönye kiválasztásakor, tekintse meg a honlapunkon megtalálható választékunkat!

Készfüggöny

 

Méteres jacquard függöny

 

 

Vélemény, hozzászólás?